Donya 4 – 5 maand

24 november

Vandaag is Donya alweer 4 maanden oud, wat gaat dat snel, en ze groeit ook flink door, ze weegt nu 15,8 kilo.

Vanmorgen was de 2de les van de basiscursus. VOLG  en meelopen zonder trekken aan de lijn vergt heel veel oefening. Als we honden of vogels en katten tegenkomen dan trekt Donya heel erg hard… proberen om haar af te leiden met een speeltje, nou dat valt niet mee hoor….Als Donya gaat trekken dan elke keer achteruitlopen, pas als ze naar je kijkt weer in de oorspronkelijke richting doorlopen. Nou soms komen we dus niet zo ver van huis…

27 november

Vanavond 3de les basiscursus. VOLG oefenen, nu al achteruitlopen als ze voor je gaat lopen, nog net niet trekt, als ze naar je kijkt indraaien en een klein eindje meelopen en dan linksom voor haar langs draaien en weer in de oorspronkelijke richting doorlopen. Je moet wel even nadenken hoor, zo van, hoe moest het ook al weer, maar alles went. We oefenen nu ook met ZIT of  STA tijdens  de wandeling, als jij stopt gaat de pup zit of sta, Donya leert  in principe STA.

1 december

Vanmorgen 4de les basiscursus, het was een prive training want de andere cursisten waren afwezig. De puppycursus start een half uur later dan ons en het was een moeilijke oefening voor Donya dat ze allemaal binnen kwamen maar dat het niet de bedoeling was om te spelen maar om vol aandacht voor de eigen baas te zijn….!!! Buiten gingen we weer VOLG oefenen, links naast lopen, en STA als de baas stil staat, maar nu ook indraaien en rechts naast lopen ( commando FIETS). Thuis eerst binnen los oefenen met volg, en daarna in de tuin of op straat aan de lange lijn volg oefenen.

Vanmiddag gingen we naar de stad om Sinterklaas en Zwarte Piet te ontmoeten, maar door het slechte weer was Sinterklaas nergens te bekennen. De kindjes konden bij de fotograaf op de foto met Sint en Piet, dus ik dacht dan gaan we daar ook maar even kijken, maar ook daar geen Sinterklaas, maar er waren wel 2 lieve Zwarte Pietjes,  en die wilden wel met Donya op de foto.

Donya heeft de afgelopen week maar 1x binnen geplast, yes, als ze binnen speelt zet ik haar na een uur wel even in de tuin.

Zondag 2 december

Vandaag veel visite ivm een jarige,  maar het gaat allemaal heel goed, Donya heeft een paar keer een hele poos lekker liggen snurken in de bench.

3 december

Vanmiddag gingen we met de trein naar LWD, Donya stapte er zo in, maar het uitstappen vond ze toch wel even eng. We gingen naar ons Thijs. In LWD moesten we door het centrum lopen, het was er druk, veel verkeer (bussen, auto’s, fietsen, brommers, voetgangers). Heel leerzaam dus. We gingen in een sportwinkel nog even op de roltrap, nou ja, met Donya op de arm dus. Op de terugweg was het erg druk in de trein, op de heenweg juist heel rustig. Maar Donya was heel relaxed in de trein.

Vanavond kreeg Donya een ontwormkuur, tot een half jaar nog om de 2 maanden. Donya weegt  17  kg.

4 december

Vanavond 5de les basiscursus, het werd een lange les en het ging vooral over het super-dominante gedrag van een van de pups. Donya zocht duidelijk haar steun bij mij. Thuis blijven oefenen met volg, binnen en buiten, en mbv lange lijn zit-wacht-hier oefenen.

5 december

We hebben een witte Sinterklaas, er ligt een klein beetje sneeuw,  maar Donya vindt het super interessant.

6 december

Vannacht is er meer sneeuw gevallen, erg leuk…. We zouden vanmorgen naar Sneek voor de 2de puppybegeleiding, maar de assistente belde zelf af  ivm het slechte weer, oke. Ik was al druk bezig om de auto te “ontdooien” en Donya scharrelde ook buiten rond. Zo nu en dan rende ze even weg naar de tuin van diverse buren maar als ik HIER riep kwam ze heel enthousiast terug, knap hoor!

Vanmiddag gingen we naar het speelveldje, eigenlijk om HIER te oefenen aan de lange lijn. Er waren kinderen aan het sneeuwballen gooien en sleetje glijden, Donya was helemaal dol. In overleg met de kinderen Donya los gelaten, ze sprong een paar keer op maar daarna rende ze vrolijk met de kinderen mee, als ik HIER riep, kwam ze na ongeveer 3x HIER steeds enthousiast naar mij toe rennen, dat vond ik best knap met zoveel afleiding.

8 december

Donya weegt 17,3 kg.

Vanmorgen 6de les Basiscursus , het was -6 graden en er ligt nog wat sneeuw,  brr. We oefenen vooral met VOLG, en aan de lange lijn met AF-WACHT-HIER.

Vanavond vierden we Sinterklaas, Donya vond het papier wel erg leuk. Zowel Cenna als Donya rook ook wel dat er voor hun ook wel iets lekkers tussen de pakjes lag.

9 december

Vanmiddag gingen we naar de Kerstmarkt in  Franeker, het was slecht weer, koud en regen. Donya onmoette meerdere honden, maar ze waren niet allemaal even aardig, een Jack Russel beet haar in de neus. Wij kwamen vooral voor de afsluiting, om 17.00 uur. Vuurwerk! Donya heeft het al vaak gehoord op CD en toen ze 8 weken was is ze meegeweest naar het vuurwerk bij de Argrarische Dagen, ze is er niet bang voor.

11 december

Vanmorgen 2de Puppy begeleiding in Sneek. Donya wil wel op de weegschaal en wel op de tafel. Alles oke. De assistente constateerde alleen dat het rechteroortje vies was, alleen het buitenoor, maar dat gepoets vond Donya niet echt leuk.

Vanmiddag gingen we naar een tuincentrum in Harlingen, daarna koffiedrinken bij de McDonalds, maar helaas was het daar erg rustig.

Vanavond 7de les Basiscursus. Ik had thuis AF-WACHT-HIER geoefend maar het was de bedoeling AF-BLIJF en zelf weglopen + teruglopen, en Donya dus steeds BLIJF. Donya wil de eerste dagen niet echt AF gaan buitenshuis, maar na een paar dagen en lekkere beloning lukt het toch.

14 december

Vandaag mag Donya mee naar ons Djoke in Groningen, Djoke gaat verhuizen en alles, vooral boeken, moet ingepakt worden. Donya scharrelt er gezellig bij rond en heeft ook weer een flinke poos in de reisbench geslapen. Toen we even boodschappen gingen  doen stond ik buiten met Donya te wachten, een zwerver die daar wat rondhing was helemaal weg van Donya.

15 december

Donya weegt  18 kg.

Vanmorgen 8ste les Basiscursus. We oefenen vooral met STA-BLIJF.

Tegen de avond gaan we naar de Kerstmarkt op de Zoutsloot in Harlingen, is erg bekend. Heel veel kraampjes en erg druk. Cenna en Donya mogen allebei mee.

18 december

Donya mag weer mee naar Groningen, vandaag gaan we met Djoke naar haar nieuwe huis om schoon te maken. Donya scharrelt weer lekker rond, we lopen naar de supermarkt en gaan daar op het parkeerterrein lekker even wat oefeningen doen terwijl we op Djoke staan te wachten. Donya slaapt ’s middags weer een hele poos in de reisbench.

Vanuit Groningen reizen we meteen door naar Jutrijp, naar de 9de les Basiscursus. Het is wel heel vreemd, want de andere pup is zondagmiddag onder de auto gekomen en overleden. We krijgen een alternatieve les. Met Donya STA-SHOW oefenen, STA voor de spiegel en goed neerzetten, Donya vindt het wel gek…Ook oefenen met tandjes kijken.

22 december

Vanmorgen 10de les Basiscursus. Buiten VOLG met STA, en ZIT+WACHT en AF+BLIJF oefenen, gaat best goed, maar er is ook geen afleiding op dat moment. Daarna doen we mee met de 5de puppy les van een groep na ons, voor Donya zijn andere honden nog erg moeilijk, ze wil en zal er naar toe terwijl dat niet de bedoeling is. In het begin bleef ze trekken maar gedurende de  les werd ze steeds rustiger. We deden ook nog wat behendigheid, de tunnel, de paaltjes en de liggende trap. Donya vindt de tunnel super leuk.

Vanavond mocht Donya  mee naar mijn jarige zusje op de boerderij. Ze stond buiten in het donker flink te blaffen tegen de onderdelen van de landbouwmachines die tegen de stalmuur lagen, ze vertrouwde het maar niks?

23 december

Vandaag gingen we ons Djoke verhuizen. Cenna en Donya mochten de hele dag naar Carla en Juca.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *