Donya 3 – 4 maand

24 oktober

Vandaag is Donya alweer 3 mnd oud, ze weegt 11,5 kilo.

Donya ging mee in de auto naar Drachten om Thijs op te halen, die in de schoolvakantie een examen moest maken. Daarna gingen we nog even naar Thijs zijn kamer in LWD en even een bakkie halen in het cafe, Donya vermaakte zich daar prima met de kong. De auto stond in de parkeergarage en daar konden we mooi oefenen met  de lift.

25 oktober

Donya mocht de snoepbal van Cenna uitproberen, een mooie harde rubber bal met 1 gaatje erin en de snoepjes er dus in, dmv rollen komen de snoepjes eruit. Het duurt wel even voordat Donya dat in de gaten heeft, ze ruikt natuurlijk wel dat er iets in zit, maat ze rent met de bal in de bek door de kamer, als ze de bal dan per toeval “op de kop”  houdt valt er wel iets uit…..

Donya begint nu wel te blaffen als ze iets “vreemds” ziet of iets dat ze niet vertrouwt… dat iets is bv een grote voetbal die in de tuin van de buren ligt terwijl die er daarvoor nog niet lag…

Vanavond kwam broertje Ty op TV bij HartvanNederland late editie. Het was een reportage over de hulphondpups in opleiding die meedraaien op het MBO Helicon in Nijmegen. Ty en zijn baasje Tamara waren veel in beeld. Aan het eind zag je zelfs onze Gaia nog even. Erg leuk.

26 oktober

Donya mag mee op stap, een dagje naar ons  Djoke in Den Haag. In de auto heeft Donya bijna steeds geslapen. We waren klokslag om 11.00 uur bij Djoke, eerst haar kamer bekijken en kennismaken met Djoke haar Chinese huurbazin, tot Djoke haar grote verbazing vond de mevrouw Donya wel erg leuk, maar ze was ook wel een beetje “bang”.

Daarna gingen we met de tram naar het centrum, Donya vindt het allemaal prima. En wat gaan 2, oh sorry 3, dames doen in de grote stad? Shoppen uiteraard. Donya liep zelf een eindje en daarna ging ze weer in de rugzak. Bij de kleding- en schoenenwinkels mocht ze weer op de grond als we iets gingen passen. We gingen ook nog naar het Binnenhof. Donya heeft meer interesse voor de duiven op het plein en de zwanen in de hofvijver dan voor de mooie gebouwen of de politiek. Toen we stonden te kijken bij een mw met accordeon bleef Donya eerst rustig staan, maar opeens begon ze te blaffen, de buitenlandse mevrouw zag er in onze ogen idd wel wat vreemd (gekleed) uit, maar dat vond Donya blijkbaar ook.

Donya heeft, onbewust, heel wat Hagenese harten gestolen, zowel in de winkels als op de straat/in de stad, en in het restaurant, maar ook in de tram… Ze zal wel moe zijn van dit uitstapje!

27 oktober

Vandaag de 4de les van de puppycursus, na enige theorie en het bezig zijn met allerlei ongewenst gedrag gingen we weer wat behendigheid oefenen, de pups vinden het volgens mij wel leuk. De paaltjes, een platgelegde korte ladder op de kop en gewoon en er dan overheen lopen, en een grote slurf, recht en met een bocht en vervolgens hier komen.

Zondag 28 oktober

Het is opeens een stuk kouder geworden, maar vanmiddag scheen er een lekker zonnetje. Cenna wil altijd wel zwemmen.  Omdat de kans dat Donya WEL een keer in de sloot valt (bij ons in de tuin)  veel groter is dan dat ze er NIET in valt, voor volgend voorjaar (als het weer echt zwemweer is), mag Donya vanmiddag ook zwemmen!

Om er aan te wennen en om er zeker van te zijn dat ze kan zwemmen en zich niet rot schrikt als ze er een keer in valt……Die missie is denk ik wel gelukt….

1 november Donya weegt al 13 kg

2 november

Vanmorgen gingen we voor de 1ste x naar de puppybegeleiding  in Sneek. Het is bedoeld om de pup aan de dierenarts te laten wennen, als de pup gezond blijft kom je na de 12 weken vaccinatie pas weer terug als de pup al 1 jaar is voor de volgende vaccinnatie, in de praktijk blijken veel honden het bezoek dan niet meer zo leuk te vinden.

De dierenarts assisitente kijkt in de oortjes, naar de ogen, neemt de temp op, gebit controle, gewicht controle, evt. vragen over de voeding of opvoeding kun je ook kwijt. Donya zit/ligt heel relaxed op de tafel.

Daarna gaan we op bezoek bij Klacien in Joure, Lex (zwarte herder) is inmiddels ruim 1 jaar oud, en Vivo, een labrador hulphond van 2 jaar. Het is dolle pret, Donya is niet bang voor de veel grotere heren, en ze trekken met zijn 3-en aan een groot touw. We gaan ook buiten bij de kippen, konijnen en voliere kijken.

Vanavond hielp Donya weer om het oud papier bij de straat te brengen (1xpmnd). Het kleine karretje maakt best veel lawaai op de straat, maar ze is er al aan gewend. Donya helpt ook elke woensdag om de container bij de straat te brengen en weer op te halen.

2 november

Gisteravond kwam Juca logeren. Hij blijft een week.

Juca en Donya

3 november

Vanmorgen 5de puppycursus. Theorie over de lichamelijke ontwikkeling en het gedrag in die leeftijdsfase. Het ging dus o.a. over de 1ste loopsheid en evt castratie/sterilisatie. We kregen info over de vervolgcursus: Uw hond de baas!?

Daarna gingen we oefenen met de tafel en de wip. Thuis blijven oefenen (uiteraard) met uitbreiden van zit en af en blijf /wacht en hier. Het zelf oefenen met sta, los, poot gaat ook al heel goed. Bij de voerbak moet Donya nu echt even blijven zitten en met smullen mag ze pas eten. Bij  de deur oefenen we ook met wacht. Donya moet altijd zit om de riem om of af te doen. Als ze netjes  meeloopt aan de riem en je aankijkt wordt dat ook beloond. Het is erg leuk om te zien hoe snel zo’n klein ukkie dat allemaal leert. Donya  is ook een echte labrador, voor een snoepje doe ik alles…..?!

4 november

Donya mag mee op verjaardagsvisite bij Gerbrich, 9 jaar, op de boerderij. We kijken ook even bij de paarden in de wei en in de stal.

5 november

Ze zitten toch regelmatig apart. Maar soms wordt er ook even gespeeld of gekauwd.

Er wordt weer ijverig geruild…

Vanmiddag was het een poosje heerlijk weer.

7 november, Donya weegt 13,7 kg  (3,5 mnd)

8 november

Nadat Juca vanmiddag naar huis ging hebben de dames allebei bijna de hele middag en avond geslapen….

9 november

Rond de middag gingen we kijken bij het schoolplein toen de kinderen uit school kwamen, een hele drukte en veel  lawaai…De school staat bij ons in de buurt maar lopend heen en terug is nog  te ver voor Donya, ze mag ong. 15 minuten lopen per wandeling, dus met de auto. Donya is nog wel een beetje tegendraads, ik denk door de logeerpartij.

10 november

Vanmorgen was de laatste (6 de) les van de puppycursus. Eerst nog wat theorie over ongewenst gedrag, oa bijten, blaffen  en staren /uitdagen, oefenen “op de tafel” om te onderzoeken. Daarna werden alle toestellen van behendigheid opgesteld en gingen we daarmee oefenen, apenkooi zeg maar, dat is erg leuk.

Het was een hele toer om een leuke groepsfoto te maken!

groepsfoto

Nancy met Jack

slurf, tunnel (door)

Jannet met Ayla

Dave met Coco

ladder

band

band

tafel

wip

katteloop

Froukje met Donya

12 november

Vanavond ging Donya mee naar cursus bij Kynospirit in Sebaldeburen, bijna een uur rijden, ze heeft lief gespeeld en een poos geslapen in de bench.

13 november

Vanavond ging Donya mee op verjaardagsvisite bij Fardau op de boerderij, Donya was eerst wel een beetje druk maar later werd ze wat rustiger.

14 november Donya weegt 14,7 kg

16-18 november

Chris en ik gaan een weekendje naar de Harz, nog even de zomervakantie inhalen?! Djoke en Martin komen op de veestapel passen, wel een beetje spannend hoor om het uit handen te geven,  maar het gaat allemaal goed.

20 november

Vanmorgen gaan we eens even sneupen in de opruiming, tijdens het kleren passen ligt Donya braaf  in het pashokje. Op de terugweg blijven we, rond de middag, kijken bij het schoolplein bij de school in de stad, als de kinderen uit school komen. Donya is al rustiger dan de 1ste keer bij de andere school.

Vanavond begint de Basiscursus: Uw hond de baas!? 12 lessen. Het is een kleine groep maar we krijgen dus ook alle aandacht. De pups reageren heel erg op elkaar. Buiten gaan we oefenen met meelopen zonder trekken. Als de pup gaat trekken loop je achteruit, net zo lang tot de pup je aankijkt – click-belonen>doorlopen. Er is best kans dat je de komende dagen niet zo ver kunt lopen omdat je steeds terugloopt, jammer dan. En nu maar oefenen thuis! Ook oefenen met naam/aankijken-clikc/belonen en let op/aankijken-click/belonen.

23 november

Vandaag kreeg Donya weer vlooien/teken druppels, in de winter om de 6 weken.

Donya is morgen 4 maanden oud, in de boekjes lees je dat de pup tot 14 weken nog niet bewust weet wat zindelijk is, nou, dat klopt voor Donya ook wel, want ze plaste toch bijna elke dag wel 1xbinnen, en ze geeft het ook niet aan dat ze naar buiten wil om te plassen, soms als we gaan wandelen gaat ze meteen buiten voor de deur zitten, zo nodig moet ze al, terwijl ik haar nog elke 45 minuten buiten zet omdat ze nog niet zindelijk is, maar, afkloppen, ze heeft al een paar dagen niet meer binnen geplast…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *